Koiran rokotukset

Ensirokotukset

Koiranpentu rokotetaan yleensä ensikerran kahdentoista viikon ikäisenä. Jos pennun asuinympäristössä on paljon koiria, jotka esimerkiksi käyvät näyttelyissä tai tartuntojen vaara on muuten suuri, esimerkiksi paikkakunnalla olevan tautiepidemian takia, voi pennun rokottaa jo kuuden viikon iästä lähtien. Tautitilanteesta riippuen tällöin rokotetaan joko parvovirusta, kennelyskää tai näiden lisäksi myös penikkatautia ja tarttuvaa maksatulehdusta vastaan.

Uusintarokotukset

Vaikka pentu olisikin rokotettu jo kuusiviikkoisena, täytyy se rokottaa uudelleen 8-12 viikon iässä, joko kolmois- tai nelosrokotteella.

Kaupunkilaiskoirille ja koirille, joilla muuten on paljon koirakontakteja esim. näyttelyissä ja koirahoitoloissa suositellaan nelosrokotetta, vaikka suoja kennelyskää vastaan ei silloinkaan ole täydellinen.

Koirille, joiden koti on haja-asetusalueella, tai jotka eivät muuten liiku kovin paljon kotipihansa ja oman reviirinsä ulkopuolella, on kolmoisrokote (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvovirus) yleensä riittävä suoja. Näiden sairauksien lisäksi koirat suositellaan Suomessa rokotettavaksi myös raivotautia vastaan, vaikka viimeisimmästä Suomessa tapahtuneesta koiran tartunnasta on jo yli kaksikymmentä vuotta.

Rokotteiden yhteisvaikutuksesta

Koska rokotteiden yhteisvaikutuksia on tutkittu vain vähän, suositellaan rabiesrokotteen antamista varmuuden vuoksi erikseen. Itse olen usein antanut rabiesrokotteen samaan aikaan tehosterokotteen kanssa, jos pentu ei ole saanut mitään sivuvaikutuksia ensimmäisestä kolmois- tai nelosrokotteesta.

Eräisiin Itä- ja Etelä-Euroopan maihin matkustettaessa joko suositellaan tai suorastaan vaaditaan leptospiroosirokotusta. Koska tämän rokotteen sivuvaikutusriski on suurempi kuin muilla rokotteilla, sitä ei suositella annettavaksi samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa.

Myöhemmät uusintarokotukset

Seuraava tehoste tulee antaa pennun yksivuotissyntymäpäivän jälkeen. Vuoden ikäisenä tehostetaan niin rabiesrokotus kuin kolmois- tai nelosrokotekin.

Tämän jälkeen pentu tulee tarpeen vaatiessa rokottaa vuosittain kennelyskää vastaan ja muita sairauksia vastaan 1-3 vuoden välein käytetystä rokotetyypistä riippuen. Kotimaassa näyttelyihin osallistuvalla koiralla ei rabies- eikä penikkatautirokotus saa olla kolmea vuotta vanhempi. Ulkomaille matkustettaessa kannattaa tarkistaa kohdemaasta vaadittavat rokotukset ja muut määräykset. Eräisiin maihin vaaditaan esim. vuosittaista rokotusta rabiesta ja/tai leptospiroosia vastaan.

Haluatko tietää lisää?

Tarkempaa tietoa koirien rokotuksista löydät esim.EVIRAn sivustolta.


| Kotisivulle |